Това е най-бюджетният мобилен телефон на Apple в момента

17 Септ 2018 | 16:53 1526
Това е най-бюджетният мобилен телефон на Apple в момента

И гарантираме, че няма да Ви разори!

След като Apple представиха своя последен и актуален телефон за 2018-2019 година, най-вероятно никой не е останал очарован от цените, дори и на по-бюджетната версия на устройството. Представата за по-евтини и достъпни телефони очевидно е далечна на Apple, но конкуренцията е на път да промени това - Huawei постоянно дишат във врата на компанията, следователно не е неочаквано да видим скоро и други по-интригуващи предложения. Ако все пак търсите наистина бюджетен и все още работещ телефон на тази компания, който няма нищо общо с андроид, предлагаме да насочите вниманието си към iPhone 5.

Да, не се шегуваме, когато пишем тези редове, iPhone 5 излезе преди близо 6 години, но въпреки това е последният мобилен телефон, разработван лично от Стийв Джобс. Завръщането към това устройство има и малко сантиментална стойност, защото след дълги години вярна служба, някои от нас трябваше да се разделят точно с този модел. Ето какво трябва да знаете за един от най-евтините и достъпни телефони на Apple в момента. Едва ли ще го откриете нов, но пък смяната на батерията ще е половината на цената, която ще заплатите за него, а като хардуерно качество, този телефон все още се справя доста добре. 

За разлика от мощния A12 Bionic чип, който се крие в новия iPhone XS, 5-цата разполага с далеч по-скромен 2-ядрен А6 на тактова честота от 1.3 GHz, както и 1 GB RAM. Получавате го с 8 MP камера, с прилично качество и ретина дисплей. Колкото и странно да е, малкият 4-инчов симпатяга разполага с 4G скорост, има алуминиев гръб, може да заснема панорами и като цяло да върши дневната работа на всеки друг телефон, при това годините не му личат. Едва 4 години по-късно, Apple ще пуснат неговия заместник в лицето на iPhone SE, запазващ същата класическа форма, но далеч по-бързият хардуер ще направи особената разлика. Завръщайки се назад в миналото, нека погледнем силните страни на iPhone 5:

1. Компактни размери и стилна форма.
2. Хардуерният хоум бутон, който все още не се е превърнал в сензор за пръстов отпечатък ще ви служи много вярно и доста дълго. 
3. Официалнта поддръжка на iOS е 10.3.3 - една от най-стабилните до този момент. 
4. Можете да заснемате Full HD видео, панорамни снимки и други прилични кадри. 
5. Аудио жакът е наличен, обичан и поддържа разнообразието от слушалки. 
6. Все още има достатъчно игри, които не биха затормозили процесора и батерията. Fallout е една от тях. 
7. Нова батерия би издържала спокойно малко повече от ден работа - такъв живот се предлага и в новите телефони на Apple, следователно не виждаме някакво развитие по темата. 
8. Висококачествена защита на Apple, както и поддръжка. 
9. Проверени приложения и все още актуални подобрения.
10. Впечатляваща стабилност за телефон на 6 години.

Имайки предвид възрастта на телефона, трябва да споделим и някои минуси. Очаквано е, особено след като говорим за такава впечатляваща възраст. Приемете го и като съвет, в случай, че решите да рискувате с този модел. Единственият начин да го откриете е по каналите на употребяваните телефони, следователно ще трябва да тествате доста по-сериозно:

1. Най-вероятно батерията ще има много по-нисък процент живот, отколкото очаквате. Подмяната не е нито толкова евтина, нито толкова скъпа.
2. Главоболие може да имате с лентовия кабел, отговорен за хардуерните бутони, както и с жака за зареждане. 
3. С времето ще ви бъде отказана поддръжката на някои приложения. iMovie може да бъде точно такъв пример за iPhone 5, особено ако не е бил свален по-рано. 
4. Всяка по-стара батерия е склонна да се надува и да притиска дисплея, образувайки някои много специфични черти по дисплея. Това трябва да е сигурен сигнал, че батерията е за смяна, в противен случай ще трябва да сменяте и батерия и дисплей. 
5. Забравете за модерните качества на камерата, нощното снимане е изпитание, но пък на дневен режим, тази камера изобщо не разочарова.
6. Макар и преди 6 години да сте разполагали с флагман в ръцете си, днес най-вероятно ще се радвате на средна скорост. В зависимост от качеството на батерията, можете да изпитвате и различни колебания в хардуерното представяне. 
7. Няма да получавате по-сериозни ъпдейти на iOS, но пък такива, свързани със сигурността ще бъдат възможни. 

Най-добро приложение на това устройство ще имат хората, които търсят здрав и достатъчно защитен мобилен телефон - такъв, който няма да предаде толкова лесно електронното банкиране. Макар и вече да не е първа младост, нито хардуерно чудо на марката, този наследник на Apple е направен така, че да издържи още няколко години, преди да приключи земния си път. Като втори телефон ще се справя още по-добре, особено ако батерията не е първа младост. Дори и да не ви допада 

Коментари