Разработчиците вече могат да тестват новата Fuchsia OS от Google

03 Ян 2018 | 11:00 248
Разработчиците вече могат да тестват новата Fuchsia OS от Google

© Wikipedia, Flipflop271

Fuchsia е изградена върху създаденото от Google микроядро Zircon

От повече от година Google разработва и експериментира с нова операционна система наречена Fuchsia. Тя е създадена от компанията, но кодът е отворен и достъпен за разработчици, които могат да допринасят за развитието ѝ. Засега няма официална информация от компанията свързана с този мистериозен проект, информира The Verge. Сега Chrome Unboxed съобщава, че Google е разпространила документация, позволяваща на разработчиците да инсталират операционната система на Pixelbook устройства.

За целта разработчиците трябва да разполагат с две устройства, а самата операционна система все още е в ранен етап на развитие. В началото Fuchsia се свързваше по-скоро с вградени системи като носими и IoT устройства. Тестовете ѝ обаче постепенно бяха разширени и за Intel NUC и Acer Switch Alpha 12 Chromebook модели.

Fuchsia е изградена върху създаденото от Google микроядро Zircon, а не върху познатите ни Linux ядра, които са в основата на Android и Chrome OS. Засега все още остава неясно защо компанията създава нова операционна система, но с разширяване на тестовете се появяват спекулации, че тя е наследник на неосъществения проект Andromeda. Този проект трябваше да бъде осъществен под формата на Pixel лаптоп, който да слее Android и Chrome OS.

 

Коментари