Популярни приложения за iOS записват случващото се на екрана

10 Февр 2019 | 08:55 477
Популярни приложения за iOS записват случващото се на екрана

© pixabay.com

Очаква се в скоро време Apple да промени част от политиката си

Платформата Apple iOS често е аплодирана за това, че предлага безопасна среда. Сега обаче започва да губи от своя блясък. В неотдавнашен анализ на TheAppAnalyst експерт установи, че няколко популярни приложения за iOS записват случващото се на екрана на смартфона. Големи компании, сред които Hollister, Expedia, Air Canada, Fitch и други приложения за пътешествия и туризъм, тайно записват екрана без съгласието и уведомлението на потребителите.

По-рано приложенията по принцип записваха файловете cookie, потребителските данни за анализ и монетизация. Сега те са направили крачка напред и са започнали да записват целия екран, без знанието на потребителите.

Любими приложения за айфон записват всяко действие на телефона заедно с конфиденциалната информация. Тези програми дори не маскират информацията – номер на личната карта, кредитна карта и други данни.

Значителна част от приложенията, такива като Abercrombie & Fitch, използват странични технологии от Glassbox за записване на технологията „възпроизвеждане на сеанс“. Последната позволява на компаниите да възпроизвеждат и записват екрана. Така компаниите имат възможност да наблюдават взаимодействието на потребителя с приложението с цел подобряването му.

Очаква се в скоро време Apple да промени някои политики, за да може потребителите да са наясно със случващото се на смартфоните им и факта, че приложенията използват данните им по собствено усмотрение.

 

Коментари