Опасен Android-вирус вече застрашава и iPhone

20 Апр 2019 | 10:00 473
 Опасен Android-вирус вече застрашава и iPhone

© pixabay.com

Къде дъбне той?

Вирусът Exodus, който е способен да завладее личната информация, е забелязан вече и от потребителите на смартфони на Apple. Миналата година специалисти по мрежова безопасност идентифицираха вредната програма Exodus. Първоначално вирусът бе открит на платформата Google Play – той се маскираше като сервизно приложение, заразявайки потребителските устройства. След заразяването, Exodus изпраща до неизвестен адрес потребителските снимки, контакти и данни за достъп до акаунти. След широко огласяване на проблема, ръководството на Google обяви, че вредоносната програма е изтрита. Последва и модернизиране на системите за безопасност на услугата Google Play.

Всичко това е провокирало разработчика на вируса да смени позицията си. Сега опасният Android-вирус заплашва безопасността на потребителите на айфони.

Любопитен факт е, че програмата е открита не в App Store, който ежедневно се използва от милионите собственици на айфони и айпади, а в мрежата Apple Developer. Този портал позволява на авторизирани разработчици да предлагат продуктите си в магазина за приложения на Apple.

На този етап специалистите от Купертино са открили сертифика, който Exodus използва. Блокирането му може да ограничи разпространението на вируса.

 

Коментари