Новото обновление на Windows 10 масово изважда от строя видеокартите?

01 Юли 2019 | 07:08 301
Новото обновление на Windows 10 масово изважда от строя видеокартите?

© pixabay.com

Пач провокира син екран на смъртта и води до системна грешка, оплакват се потребители

На 21 май Microsoft пусна обновление на Windows 10 под номер 1903. Въпреки куп подобрения, пачът успя да провокира негодуванието на геймъри – тези дни потребители се оплакаха от падането на производителността в игрите. С този проблем от ъпдейта не свършва всичко.

Освен проблем с падането на FPS в игрите, обновлението на Windows влиза в конфликт с видеокартите. Така един от потребителите на Reddit обърна внимание на проблема и съобщи за него в мрежата, където откри още доста хора – като него пострадали.

След обновлението мъжът видял не обичайния си десктоп, а „синия екран на смъртта“. Това е популярно жаргонно название на съобщение за критична грешка.

В коментарите повечето потребители заявяват същия проблем. Както се оказало, новото обновление на Windows 10 изважда от строя видеокартите.
Трябва да се отбележи, че преди злощастното обновление собственикът на компютъра е поставил нова видеокарта — ATI Radeon RX580, но да се наслади на висока производителност така и не е имало време.

Първоначално мониторът просто не е получавал сигнал, а след няколко опити компютърът е престанал да се зарежда, съобщавайки за критична грешка и показвайки син екран.

В хода на обсъжданията между потребители е установено, че проблемът е часов. Собствениците на вградени видеочипове AMD се сблъсквали със сходен проблем.

Анализ на кода на грешката насочил към драйверите на видеокартата. Пострадалите потребители отбелязват, че Windows автоматично инсталира остаряла версия. Тези, които могат да влязат в системата, са си решили проблема, инсталирайки актуалната версия за видеокартата.

Останалите хора са решили проблема по по-прост начин. Просто се преинсталирали Windows. Напомняме, че обновлението 1903 добави нови възможности в операционната система.

 

Коментари