Google разработва изкуствен интелект за Пентагона

08 Mar 2018 | 17:32 32
Google разработва изкуствен интелект за Пентагона

Проектът е за 7.4 милиарда долара!

Google официално обяви, че ще си партнира с американското министерство на отбраната за разработка на изкуствен интелект, който ще помогне за по-качествената функция и работа на армейските дронове. Така наречения проект Maven е нова технология, която ще помага за идентифицирането на обекти, които ясно ще се дистанцират от всичко останало по време на разузнавателни полети. Този ход разпали сериозно страстите на служители от Google, които очевидно не са съгласни именно техния труд да се използва за следене и наблюдение от американското правителство и военното министерство. Информацията изтича от непотвърдени източници, които предпочитат да останат анонимни, защото не са оторизирани да коментират случилото се. Друг проблем е, че подобни проекти засягат важността на някои етични въпроси, свързани с разработката на изкуствения интелект и личното простраство. 
Благодарение на тези заключения, именно Ерик Шмид заяви и гарантира пред своите колеги, че разработеният софтуер никога няма да бъде използван за причиняването на смърт. Самият проект не е свързан с бойни действия, но това не означава, че по-доброто разузнаване няма да доведе до по-качественото елиминиране на потенциален враг, а и всички знаят, че на финала има човек, който взима тези решения и поставя етикети "враг". За тези софтуерни разработки, Пентагонът смята да заплати сумата от 7.4 милиарда долара, споделя Wall Street Journal.

Първоначалните тестове на крайния продукт са свързани с обработването на кадри с такава скорост, че човешкото око да се почувства слабо пред технологията. Според армията и инженерите на Google, това е проект, който трябва да демонстрира подобрено обработване на кадри и след това бързо и лесно да анализира обекти като автомобили, сгради и хора. Най-вероятно дроновете ще се движат с изключителна скорост, за да постигнат това, следователно засягането на етични клаузи наистина е факт. Какво ще се случи в близкото бъдеще ще стане ясно, но едно е сигурно, подобен софтуер поставя под риск всяка форма на лично пространство, за която можете да се сетите.

Коментари