Американци въстанаха срещу приложение на IBM

07 Ян 2019 | 09:53 514
Американци въстанаха срещу приложение на IBM

© pixabay.com

Те са убедени, че то ги следи и им изпраща досадни реклами

Властите на Лос Анджелис, САЩ, се обърнаха в съда с иска срещу компания, която притежава приложение, даващо прогнози за времето. То се нарича The Weather Channel. Информира собствениците на смартфони за климатичните условия.

Освен това обаче, твърдят ищците, приложението събира данни за локацията на потребителите с помощта на специални опции в смартфоните. Отбелязва се, че по този начин услугата иска да дава по-точни сведения за метеорологичните условия в конкретния регион.

Подателите на иска са убедени, че данните за местонахождението на собствениците на мобилни устройства са се превърнали в стока за компанията TWC и тя ги предлага на рекламодатели и десетки уебпортали, а също така и на тайни служби.

Ищците определят приложението за прогнози на времето като шпионско. В прокуратурата е взето решение да се търси отговорност по съдебен път, като се искат по 2 500 долара глоба за всяко нарушение.

На свой ред представители на компанията IBM, чиято дъщерна компания е TWC, отричат обвинението. Според тях искът е несъстоятелен.

 

Коментари