8 приложения в Google Play, свалени 2 млрд. пъти, се оказаха вредоносни

29 Ноем 2018 | 13:17 1478
8 приложения в Google Play, свалени 2 млрд. пъти, се оказаха вредоносни

© pixabay.com

Следили са как взаимодействаме с телефоните си

Минимум 8 приложения в Google Play, които имат общо над 2 млрд. сваляния, се оказаха вредоносни. Това съобщава изданието BuzzFeed News, позовавайки се на изследователи в областта на компютърната безопасност от фирма Kochava. Седем от тях принадлежат на популярната китайска компания Cheetah Mobile, а едно – на стартъпа Kika Tech, базиран в Силициевата долина.

По думите на експертите, които са разкрили подривната дейност на приложенията, те са осъществявали проследяване на действията на собствениците на заразените устройства. Чрез пускане на рекламни клипове компаниите са генерирали сериозни доходи.  За да докажат, че потребителите гледат видеата, програмите, задействани в измамната схема, незаконно са фиксирали докосванията на потребителите по екрана.

Приложения, уличени в схемата:

— Clean Master;
— CM File Manager;
— CM Launcher 3D;
— Security Master;
— Battery Doctor;
— CM Locker;
— Cheetah Keyboard.

Последното приложение в списъка, освен проследяване на действията на потребителя спрямо устройството, е фиксирало и натисканията по клавиатурата, като е изпращало получените данни към сървърите на разработчиците. Впоследствие тази информация може да се използва за формирането на релевантни рекламни съобщения и по-добра печалба за създателите им.

Google обеща, че ще разследва ситуацията и ще предприеме мерки. За момента компанията е отстранила само две от приложенията. Останалите, поради отсъствие на доказателства за вина, все още са в Google Play.

 

Коментари