Нова технология ще засегне всички смартфони оттук насетне

14 Ян 2018 | 09:00 511
Нова технология ще засегне всички смартфони оттук насетне

Тя ще постави нови задачи пред хакерите

През изминалата година експерти от цял свят успяха да открият няколко стотици опасни уязвимости, някои от които се оказаха критични. Всяка такава находка говори за това, че злонамерени хора с помощта на вредоносен софтуер могат да пробиват системите за защита на практически всяка операционна система, а след това да откраднат каквито секретни данни пожелаят, стартирайки от пароли и стигайки до банкови сметки.

Не така отдавна в протокола за защита WPA2, който се използва в повече от 90% от безжичните мрежи Wi-Fi с парола, се съдържа критична уязвимост, благодарение на която хакери може да улавят целия интернет трафик от всяко устройство, свързано с точката на достъп. Така например, ако смартфон, таблет или компютър отправи някакви данни към рутера, то хакерите могат да прочетят цялата информация, а след това да я използват както намерят за добре.

За щастие за използването на тази критична уязвимост в протокола е необходимо хакерите да се намират непосредствено в Wi-Fi мрежата, макар да съществуват специални устройства, които позволяват това да се направи дистанционно.

Проблемът с безопасността на безжичните мрежи все още не е получи широко огласяване, въпреки че критичният проблем е налице в абсолютно всеки рутер, включително тези, които се използват на обществени места.

Групата Wi-Fi Alliance, в която влизат Google, Apple, Qualcomm и Microsoft, разказа, бе през 2018 г. ще бъде пусната нова технология, която ще се отрази на всички смартфони и други устройства. Става дума за нов протокол на защита под названието WPA3, в която ще отсъства посочената вече критична уязвимост.

Особеност на новата технология ще бъде, че тя автоматично активира особена защитна система за свързване със слабите пароли. Това превръща в невъзможна задача разпознаването на паролата от страна от хакерите.

Не по-малко интересно е това, че протоколът за защита WPA3 ще получи индивидуално шифриране на всички данни. Това ще доведе до това, че всички връзки в мрежата и между устройствата ще получат допълнително кодиране. Стъпката е отново в полза на минимизирането на възможността за влзом в Wi-Fi мрежата.

Коментари