Google ще направи китайските смартфони по-скъпи

04 Ян 2019 | 07:00 2347
Google ще направи китайските смартфони по-скъпи

© pixabay.com

Засега не знаем с колко точно

Google е възможно да започне да взима такса от производителите от Китай за възможността да инсталират Android на фирмените си смартфони. Това подозрение се потвърждава от съобщение, публикувано на официалната страница на Android в Туитър. Това ще доведе закономерно до повишаване на цените на дребно на устройствата. Едно от следствията от тази стъпка е загуба на позиции, що се касае предлагането на продукти, които се характеризират с отлично съотношение на цена/качество.

От третото тримесечие на 2019 г. планираме да взимаме такса от китайските производители, в това число може да влязат Huawei, ZTE, Xiaomi и много други производители на смартфони, се казва в съобщението на Google. Любопитен факт е, че непосредствено след публикуване на съобщението на 3 януари, то е отстранено.

Защо поскъпват смартфоните от Китай?

Съобщението по всяка вероятност е изтрито по няколко причини, но една от най-логичните е неговата преждевременна поява. Не е изключено в Google да са избързали с публикацията на плановете си. При всички положения обаче не е известно защо в списъка с търговци, за които е планирана такса, влизат само китайски компании, а не всички присъстващи на пазара.

Една от версиите за въвеждането на такса изхожда от законодателна забрана. Дали това е така, ще разберем съвсем скоро.

 

Коментари