ФБР, ЦРУ и АНС съветват американците да не използват телефони на Huawei

15 Feb 2018 | 15:00 562
ФБР, ЦРУ и АНС съветват американците да не използват телефони на Huawei

Говорител на Huawei заявява, че компанията не представлява по-голяма заплаха за кибер сигурността от който и да е друг ИКТ доставчик

Ръководителите на шест от основните американски разузнавателни агенции предупредиха американските граждани да не използват продукти и услуги, предлагани от китайските технологични компании Huawei и ZTE. За това съобщава The Verge, цитирайки CNBC.

Предупреждението е направено по време на изслушване в Комисията по Разузнаване в Сената. По време на изказването си, директорът на ФБР заяви, че е загрижен във връзка с рисковете, които носи даването на достъп до телекомуникационната мрежа на компании, които са зависими към чужди правителства. Според него, това би дало възможност за промяна или кражба на информация, а и шпионаж.

Тези предупреждения не са новост като разузнавателните агенции отдавна са хвърлили поглед към Huawei, чиито основател е бивш инженер от Народната Освободителна Армия. Според политици, на практика компанията е под влиянието на китайското правителство.

Всичко това доведе до невъзможност за компанията да навлезе по-сериозно със смартфоните си в САЩ. Законодателите в момента обмислят въвеждането на закон, който да забрани на правителствените служители да използват смартфони на Huawei и ZTE.

Говорител на Huawei заявява, че компанията не представлява по-голяма заплаха за кибер сигурността от който и да е друг ИКТ доставчик.

 

Коментари