Експанзията на китайските смартфони в САЩ се отлага

15 Ян 2018 | 15:00 373
Експанзията на китайските смартфони в САЩ се отлага

© Huawei

Задават се и други проблеми на хоризонта

Преди време стана ясно, че Huawei е съвсем близо до постигане на споразумение с американския телеком AT&T, който да предлага смартфоните на китайския производител в САЩ. Сделката трябваше да бъде обявена по време на CES 2018, но изглежда натиск в последния момент от страна на американския конгрес я е провалило. Сега членове на конгреса подготвят закон, който забранява на федералното правителство да работи с доставчици, използващи оборудване от Huawei и ZTE, съобщава Gizmodo.

През миналата година Huawei за кратко изпревари Apple по доставки на смартфони, но компанията не се радва на особена популярност в САЩ. За да успее даден производител да пробие там е нужно да има зад гърба си някой от основните телекоми, който да предлага смартфоните му. Членове на комитета по разузнаване в Сената са изпратили писмо на FCC (комисията регулираща дейността на телекомите в САЩ), в което са споделили опасенията си за предстоящата сделка във връзка с националната сигурност.

Сякаш това не е достатъчно проблематично за Huawei, TechCrunch посочва, че представителят на републиканците, Майкъл Конуей се опитва да прокара нов закон. С цел да се забрани на правителството да работи с доставчици на услуги, които работят с Huawei или ZTE. Двете китайски компании са набелязани затова, че работят с китайското правителство и представляват заплаха за страната. Ако законът бъде прокаран той ще обхваща телекомуникационно оборудване, услуги предоставяни от компании използващи такова оборудване и дори доставчици, заподозрени в това, че са свързани с чуждо правителство.

Всичко това води началото си от разследване на Конгреса от 2011, което завърши със заключението, че Huawei, ZTE и други по-малки компании са ръководени от Китайската Комунистическа Партия. Според тогавашния ръководител на ЦРУ, Huawei е споделяла информация за чужди телекомуникационни системи с правителството на Китай. Това доведе до въвеждането на закон, който забранява продажбата на телеком и мрежово оборудване от Huawei и ZTE в САЩ.

Коментари