Битката при безжичните стандарти за зареждане изглежда приключи

10 Ян 2018 | 13:00 527
Битката при безжичните стандарти за зареждане изглежда приключи

Qi е доминиращият стандарт за безжично зареждане

Едва ли повечето от вас са наясно, но от около шест години в сферата на безжичните стандарти за зареждане сме свидетели на разгорещена конкуренция, която изглежда е към края си. Powermat, единственият конкурент на доминиращия стандарт Qi, се присъедини към Wireless Power Consortium (WPC) и вече на практика поддържа именно конкурента си, съобщава Engadget.

Според Powermat, Qi е доминиращият стандарт за безжично зареждане, а представените наскоро Apple iPhone (използват Qi) смартфони са доказателство за това. От компанията възнамеряват да споделят технологията си за подобряване на съществуващите решения. Решението на Apple принуди Powermat да добави поддръжка за Qi зареждане в своите зарядни разположени в Starbucks.

Допреди няколко години на практика съществуваха три стандарта за безжично зареждане - Alliance for Wireless Power, Power Matters Alliance и Qi. Първите две организации се сляха през 2015, формирайки сдружението Airfuel, част от което е и Powermat. компанията ще продължи да развива технологията си, запазвайки съвместимост с екосистемата на Qi.

 

Коментари