С производството на Snapdragon 865 за Qualcomm се заема Samsung

12 Юни 2019 | 08:00 224
С производството на Snapdragon 865 за Qualcomm се заема Samsung

Сътрудничеството е възстановено

Южнокорейските медии съобщават, че компанията Samsung е получила поръчка от Qualcomm за производството на еднокристална система следващо поколение, която се очаква да се нарича Snapdragon 865. По този начин двете компании отново си сътрудничат след едногодишна пауза.

Както е известно, с пускането на чипсета Snapdragon 855 през миналата година се зае тайванският производител на полупроводникови изделия TSMC, пише Gizmochina.

Съгласно корейското издание Theelec серийното производството на мобилната платформа SD865 стартира в края на 2019 г. Чипсетът ще се произвежда по 7 нм технология с използването на ултравиолетова литография (EUV) – за първи път за Qualcomm. Предпоследният чип на компанията Snapdragon 845, изработен от южнокорейския техногигант, използва 10 нм техпроцес.

Успехите на TSMC по усвояването на 7 нм процеса миналата година позволи на компанията да сключи договор с Qualcomm за производството на Snapdragon 855. В същото време, по думите на американския производител на чипове, технологиите на Samsung на този етап са се оказали по-конкурентоспособни от тези на TSMC.

Samsung вече започна да използва 7 нм EUV техпроцес за флагманския чипсет Exynos, която вероятно ще намери приложение в Galaxy Note 10.

Колкото до Snapdragon 865, то пускането му се очаква през 2020 г.

Според слуховете версиите на чипсета ще са две – с вграден 5G модем и без такъв.

Освен Qualcomm, интерес към 7 нм EUV техпроцеса на Samsun вече проявиха и други компании, сред които NVIDIA и IBM.

 

Коментари