10 технологични продукти, които са трудни за ремонт

30 Дек 2017 | 11:00 2748
10 технологични продукти, които са трудни за ремонт

© Apple

Технологичните продукти стават все по-сложни и компактни

С времето ставаме свидетели на все по-сложни и компактни устройства, предлагащи редица разширени функционалности. Освен удобствата, които идват с тези устройства, те стават и все по-сложни за ремонтиране. Ето и някои от продуктите, които са най-трудни за поправка, според класациите на iFixit, подбрани от TechSpot:

Nintendo 2DS XL

След лесната задача с отварянето на задния капак на преносимата гейминг система, ще се изправите пред реалността. Това включва запоени за дънната платка жак за слушалки и конектор за зареждане, а това са два от най-използваните компоненти. Ако се налага смяна на дисплея, става още по-трудно, тъй като той е залепен и трябва да действате много внимателно. Конзолата е с оценка 4 от iFixit.

Amazon Echo Show

Макар устройството да не е популярно у нас, на Запад то вече намери място в редица домове. Дисплеят е здраво прикачен към средната рамка и е труден за сваляне без да бъде повреден. И тук основните контроли като бутони и жак за слушалки са запоени за дъното, което затруднява подмяната им. Освен това доста елементи са залепени, а след подмяната им трябва отново да се залепват. От iFixit дават оценка 4 на Echo Show.

Samsung Galaxy Note 8

Един от най-добрите смартфони представени през годината е и сред най-трудните за поправка. Стъкленото покритие отпред и отзад на модела увеличава шанса за счупване, а фактът, че те са залепени за основата с лепило, прави ремонтът доста труден. За достъп до батерията трябва да преминете през още слоеве лепило. И тук имаме 4 като оценка за възможност за ремонт от iFixit.

Apple iMac 21.5" 4K (2017)

Подобно на други устройства на Apple и тук стъклото и Retina дисплеят са на практика едно, което означава, че цената за замяна е доста висока. Ако трябва да смените или добавите RAM памет, ще е необходимо да разглобите цялата система, за да стигнете до съответните плочки. Добрата новина тук, е че процесорът може да бъде лесно сменен ако се наложи. Въпреки това, iFixit дават едва 3 точки по системата си.

Apple iPad (5-то поколение - 2017)

По традиция таблетите са трудни за ремонт устройства, но положението с този iPad е още по-лошо. Почти всичко във вътрешната част е закрепено с лепило и по този начин смяната, на който и да е компонент е особено сложна задача. Дисплеят е прикрепен към предния панел със специална залепваща лента. Заради всичко това, устройството е с оценка от едва 2.

Microsoft Surface Book 2

Батериите, дисплеят и основата на това доста тънко устройство са закрепени със силно лепило. Другите основни компоненти са разположени на гърба на съответната платка и за смяната им е необходимо да се свали дъното. RAM паметта е запоена за дъното, което означава, че няма как да сложите повече. Устройството е сред най-реудните за поправка с оценка от 1 от iFixit.

Apple MacBook Pro 13" с Touch Bar

Тук редица елементи са залепени за конструкцията, включително батерията и сензорния панел. Използвани са специализирани винтове, а основните компоненти като процесор, RAM и флаш памет са запоени за дъното. Не е изненада, че и този модел на Apple е сред трудните за поправка и получава рейтинг 1 от iFixit.

Microsoft Surface Pro (2017)

Подобно на другия Surface и този е труден за ремонт, но вдига летвата още повече. Замяната, на която и да е част на модела изисква сваляне на дисплея, който е и най-лесни за нараняване елемент. В самата конструкция е използвано голямо количество лепило, а SSD модулът вече не е сменяем. Тук отново оценката на iFixit е 1.

Apple MacBook (2017)

Подобно на останалите компютри с оценка 1, този лаптоп е със запоени за дъното основни компоненти (процесор, RAM и флаш памет). Retina дисплеят няма отделно защитно стъкло, което прави поправката/замяната на този елемент доста скъпа. Батерията на модела е залепена със сериозно количество лепило.

Apple AirPods

В тези слушалки единственият материал използван за закрепване на вътрешните елементи е лепило. Достъпът до вътрешността на слушалката е невъзможен без да се наруши целостта на конструкцията.

Коментари