Знаците в Обединеното Кралство ще засичат дали говорите по телефона докато карате

12 Юли 2018 | 09:00 7455
Знаците в Обединеното Кралство ще засичат дали говорите по телефона докато карате

Засега в ограничени тестове

Обединеното Кралство тества нова пътна система, която може да засича използването на мобилен телефон от шофьорите и да ги предупреждава, съобщава techspot.

Това ще се осъществява от пътни знаци, които първоначално ще бъдат монтирани в графство Норфолк. Те ще сканират за телефонни сигнали преминаващите автомобили. Специална антена ще прихваща радиовълните на телефона и ще измерва силата на сигнала и продължителността му. Ако бъде засечено използването на телефон, крайпътните знаци ще визуализират сигнал no mobiles.

Интересното, е че системата ще може да разпознава дали се използва жично или Bluetooth хендсфри, което е позволено. Системата няма да записва видео или да заснема нарушителите. Все пак статистически данни ще бъдат изпращани към местното полицейско управление и в бъдеще може да бъде добавена опция за заснемане на номера на превозното средство.

Използването на мобилно устройство по време на шофиране в Обединеното Кралство води до отнемане на 6 точки и глоба от 200 паунда.

Един от пропуските в новата система, е че тя не може да различава дали шофьорът или някой от пътниците използва телефон. Също така тя не може да засича използването на онлайн услуги – браузинг, чат и т.н.

Коментари