Технологии от киното, които станаха реалност

16 Апр 2018 | 10:00 332
Технологии от киното, които станаха реалност

© pixabay.com

Често човешкото въображение тласка напредъка

Наскоро средствата за масова информация обърнаха внимание на технологиите от сериалите и филмите, които все по-активно се появяват в съвременния живот. Гъвкав дизайн, звукови вълни и т.н. Те вече съществуват в ежедневния живот.

В „Стар трек“ се споменава за бионични очи, наблюдаващи света в електромагнитен вид. Учените създадоха реален проект, състоящ се от електроди. Argus II дава възможност на слепи хора да различават линии от светлина, да виждат силуетите на предмети и хора. През 2015 г. бионично око с успех бе имплантирано на човек.

В сериала „Caprica“ героите разменят данни с помощта на мрежа в устройствата си, подобни на лист хартия. За първи път гъвкав монитор бе показан от LG през 2010 г. Сходен продукт бе демонстриран в университета В Чалмер – става дума за дисплей, способен да визуализира цветни картинки.

Създаването на човешка кожа зрителите са виждали във филма „Западен свят“. В реалността лекарите на Запад вече са успели да напечатат на биопринтер човешка тъкан, която съхранява формата и умее да оцелява в организма. Компенентите се изработват от хидрогел и биоразлагаща се пластмаса. През 2016 г. механизъм за създаване на изкуствена кожа бе приложен върху животни.

 

Коментари