Скрий се, ако можеш

11 Февр 2018 | 08:00 280
Скрий се, ако можеш

Китайската полиция бе снабдена със смарт очила, с които лови по-бързо престъпниците

Държавата Китай, освен с ред традиционни практики, е известна с широкото приложение на технологиите за разпознаване на лице. През декември миналата година журналист от BBC в рамките на експеримент провери възможностите на китайската система за градско наблюдение. Той зареди своята снимка в базата данни на китайската полиция и се опита да се скрие в градския окръг Гуйян. „Умните“ камери обаче откриха журналиста само за 7 минути, информират TJ и phoneradar.

Сега чуваме за нова интересна китайска инициатива. В началото на 2018 г. китайските полицаи, работещи в ж.п. траспорта на град Чженчжоу в провинция Хенан, бяха снабдени със смарт очила. Последните ще им помагат по-ефективно да заляват престъпниците, благодарение на вградената в тях технология за разпознаване на лица.

Очилата се наричат GLXSS и струват $600. Те са разработка на местния стартъп LLVision – компанията, която първоначално разработва продуктите си за куриери и лекари.

Очилата могат да правят снимки, да снимат видео в HD качество и да визуализират определени елементи в лещите с помощта на технология за допълнена реалност.

Офицерите от ж.п. транспорта основно използват функцията за разпознаване на лице, когато провеждат своите инспекции и сверяват документи. Информацията от очилата се подава на специално устройство, което наподобява смартфон. То работи с ОС Android.

Както се съобщава, само за първия месец от включването на смарт очилата в дейността на полицията са били задържани 26 пътника с подправени документи и 7 души, които са били обявени за издирване.

Коментари