Швеция тества пътища, които зареждат електромобили в движение

16 Май 2018 | 10:32 604
Швеция тества пътища, които зареждат електромобили в движение

© eroadarlanda

За целта е използвана електрифицирана релса вградена в асфалта

В Швеция изграждат път, който е първият в света зареждащ автомобили в движение, съобщават редица медии. Проектът се осъществява с подкрепата на държавата и е наречен eRoadArlanda. Осъществяването му ще струва около 50 милиона крони (5.82 милиона долара) като ще работи с модифициран електрически камион, който ще превозва товар от летище Alanda в Стокхолм до близкия логистичен хъб Postnord.

За целта е използвана електрифицирана релса вградена в асфалта, а трасето е с дължина 2 км. Благодарение на технологията, камионите се зареждат докато са в движение чрез подвижна ръка закрепена за тях. Системата изчислява енергийната консумация на автомобила, което позволява определянето на индивидуална цена за всеки потребител.

Технологията ще намали зависимостта на електромобилите от батериите като ще предложи възможност за неограничен пробег при наличието на нужната инфраструктура. Швеция, която финансира проекта е доволна от досегашното му развитие като единственият отчетен проблем е бил отстранен. Това е било натрупването на отпадъци по линията.

Използваната технология е патентована от Elways и може да помогне в ограничението на емисиите въглероден диоксид отделяни от товарните транспортни средства. Тестовете на eRoadArlanda са започнали през април и се очаква да продължат поне 12 месеца.

Коментари