Руски инженери предложиха да скрият Земята под чадър

01 Май 2019 | 08:00 636
Руски инженери предложиха да скрият Земята под чадър

© pixabay.com

По този начин ще се борят с глобалното затопляне

Специалисти от ракетно-космическата корпорация „Енергия“ предложиха да се скрие планетата от слънчевото излъчване под гигантски чадър. Според техните изчисления това ще позволи за 30 години да се понижи температурата на планетата с 0,3 градуса по Целзий, съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на изследването на служители от „Енергия“.

В основата на проекта лежи слънчевото платно „Барк“, което е с радиус 220 км и маса 800 хил. тона. Необходимо е то да бъде отправено към точката Лагранж между Слънцето и Земята на разстояние 2,57 млн. км от планетата – това е място, където се уравновесява притеглянето на Слънцето и Земята.

Учените смятат, че е необходимо колкото е възможно по-скоро да се пусне конструкцията, тъй като така ще се увеличи ефективността от действието й.

За увеличаване на ефективността на космическата система за регулиране на термичния режим на атмосферата на Земята функционирането й трябва да започне възможно по-рано – преди изчезването на полярните шапки.

По този начин може да се прекрати част от идващото от Слънцето излъчване.

„Барк“ трябва да започне да се изработва на Луната – това значително ще намали разходите за създаването, дори с оглед строителството на лунна база, смятат учените.

В своята концепция инженерите не са включили цената за разработка на проекта. Според изчисления за осъществяването на замисъла ще са необходими трилиони долари.

 

Коментари