Нов вирус поразява през Chrome и Firefox

12 Окт 2019 | 09:00 457
Нов вирус поразява през Chrome и Firefox

© pixabay.com

Хитростта няма почивен ден

Между разработчиците на антивирусни програми и създателите на операционни системи от една страна и хакерите от друга съществува непрекъсната борба. В момента, в който програмните специалисти оставят дупка в системата за безопасност, хора с нечиста умисъл се възползват от нея.

За съжаление, точно това се случи за пореден път. Сега под ударите на хакери попаднаха потребителите на браузърите Google Chrome и Mozilla Firefox. Те се сблъскаха с нова разновидност на вирусни програми, способни да улавят шифрования уеб-трафик.

Как хакерите взломиха Chrome и Firefox?

Вредоносна програма, известна като Reductor, бе открита от изследователи в сферата на безопасността от „Лабораторията Касперски“.

Reductor представлява троянски кон тип RAT. Той оставя заразената система отворена за мрежови уязвимости. Хакерът може да качва, инсталира, стартира файлове на устройството на жертвата. Подозрителната активност била забелязана преди няколко месеца. Едва сега анализатори от

Лабораторията са провели подробно разследване.

Анализ на троянския кон потвърждава, че хакерите разполагат с известен контрол върху мрежовия канал и могат да улавят зашифрован трафик. Подобна уязвимост не зависимо от това, какво устройство използвате. Работи директно с данните от браузърите Chrome и Firefox.

 

Коментари