Кибер престъпници шантажират посетители на порносайтове

12 Апр 2019 | 11:01 573
Кибер престъпници шантажират посетители на порносайтове

© pixabay.com

Масовата спам атака е насочена към потребителите на съдържание за възрастни

Антивирусната компания ESET предупреди за масова спам атака, насочена към възрастните хора. В писмо мошениците заплашват да публикуват запис, който уж е направен с уеб камерата по време на гледането на порно.

Изнудвачите са подготвили писма на няколко езика – жертвите на шантажа са хора от Русия, САЩ, Германия, Франция, Испания и Чехия.

В писмото киберпрестъпниците съобщава, че са успели да получат достъп до уеб камерата на потребителя и така са записали всичко, което се вижда на нея по време на гледането на порнографско съдържание. Изнудвачите заплашват да разпространят компрометиращи кадри до списък от контакти, ако не получат откуп в размер на 0,45 биткойна. Срокът за плащане е 48 часа.

Както отбелязват експерти, подобни атака срещу потребители на порно съдържания са доста ефективни, тъй като престъпниците с помощта на социално инженерство се стремят да лишат жертвата от критично мислене.

За да потвърдят обосноваността на своите заплахи, мошениците имитират изпращане на писма от имейла на жертвата. Като резултат последната се убеждава, че уеб камерата действително е била взломена. Следва превод на парите.

Експертите съветват редовно да променяме паролите на всички акаунти, които притежаваме. Те допълват, че трябва да бъдем бдителни и да мислим критично.

 

Коментари