Apple се захвана с приложенията, които записват действията на екрана ви

11 Февр 2019 | 09:00 494
Apple се захвана с приложенията, които записват действията на екрана ви

Заплашени са от премахване

В публикувано наскоро разследване от TechCrunch и The App Analyst се разкрива използването от някои големи компании на инструменти, които тайно записват всяко взаимодействие, което правите със смартфона си. Това включва докосвания и плъзгания с пръст по екрана и засяга приложения в iOS/iPhone.

Apple не потвърждава за това дали е била наясно с практиката, но обяви, че предприема действия срещу тях. Компанията е информирала разработчиците да премахнат кода в приложенията си, който се използва за подобна цел. Ако не го направят, те са заплашени от изтегляне на приложенията им от App Store.

Повечето приложения, които включват подобна проследяваща функционалност дори не изискват потвърждението на потребителите. Това е против изискванията към приложенията в магазина. Теоретично, би трябвало чувствителната потребителска информация да не се предава към разработчиците, но на практика и това се случва. 

Редица от приложенията, които имат подобна функционалност използват решение на Glassbox. Технологията позволява възпроизвеждане действията на потребителите, давайки отчет за това как се използват конкретните приложения. Glassbox отрича тази функционалност да се използва за шпиониране на потребителите и не споделя събраната информация с трети страни. 

Коментари