След няколко дни iPhone-ите може да поскъпнат съществено

11 Дек 2019 | 07:00 281
След няколко дни iPhone-ите може да поскъпнат съществено

© pixabay.com

Всичко зависи от САЩ, Китай и самата Apple.

Както е известно, САЩ и Китай се намират в търговска война. Преговорите на този етап не са довели до нищо. А от 15 декември, ако страните не се договарят, в сила ще влязат нови данъчни санкции, съобщава PhoneArena.

По-точно - ако стоките, доставяни в САЩ от Китай, започнат да се облагат с допълнително 15-процентно мито, това ще засегнe цялата или почти цялата продукция на Apple, включително смартфоните.

На този етап някои устройства на Apple вече се облагат с допълнително мито. Например, Apple Watch. Компанията от Купертино обаче реши да поеме разходите върху себе си и не повиши цените.

В случая с айфоните ситуацията е къде по-критична. Първо, заради цената на тези устройства, и, второ, заради обемите на продажбите.

Анализатори твърдят, че около 40% от всички продавани айфони в света се доставят от САЩ, а това означава, че ще струват на Apple с 15% повече.

Как ще постъпи компанията, засега може само да се гадае. Например, Apple може да не повиши цените в този момент, но да направи бъдещото поколение айфони по-скъпо. Ако път гигантът от Купертино реши все пак да повиши цените, то устройствата ще поскъпнат в целия свят. Категорично – с по-малко от 15%.

 

Коментари