Nokia се върна в топ 10 на производителите на смартфони

06 Ноем 2018 | 17:31 187
Nokia се върна в топ 10 на производителите на смартфони

© nokia.com

А кои са изтласканите на по-задни позиции?

Световният пазар на смартфони отчете спад от 3%, става ясно от доклад на Counterpoint Research. На този фон два от производителите бележи ръст на продажбите си – това са Nokia и Huawei.

На челните три места по доставки на смартфони през първото тримесечие в класацията виждаме Samsung, Huawei и Apple (72,3, 52 и 46,9 млн. съответно). Доставките на корейците са намалели с 13%, а на Apple – на практика остават непроменени.  Huawei показва сериозен ръст – доставила е 33% повече устройства, сравнено с година по-рано.

В топ редиците влизат още Nokia и Techo. За целта те са изхвърлили от десетката Alcatel и ZTE. При последните всичко е ясно: компанията се върна на американския пазар, но загуби минимум милиард долара заради щатските санкции.

При HMD (Nokia) забелязваме тръст ръст – 71% или 4,8 млн. смартфона срещу 2,8 млн. година по-рано.

Xiaomi също бележи ръст. За тримесечието тя е доставила 35,7 млн. устройства, което е с 25% повече спрямо аналогичния период миналата година. Компанията сериозно е повишила присъствието си на международния пазар. Става дума за силен ръст на световните доставки с 83% и сериозен регрес на местния пазар - -16%.

Гледайки световната картина, пазарът изглежда така: 19% за Samsung, 13% за Huawei, 12% за Apple. По 9% за Oppo и Xiaomi. Сумарно за тримесечието всички производители на смартфони се реализирали на пазара 386 млн. устройства.

 

Коментари