Какво да очакваме от пазара на смартфони през 2020?

02 Февр 2020 | 08:00 547
Какво да очакваме от пазара на смартфони през 2020?

© pixabay.com

Прогнозата на анализатори от Gartner гласи, че…

Да се правят прогнози по отношение на пазара на смартфони е занимание традиционно непросто и неблагодарно. Анализатори обаче постоянно се упражняват в това дело. Някои от тях, разбира се, не успяват да предскажат точно бъдещето. Преди годината да ни завърти във водовъртеж от модели и иновации, нека да разберем какво имат да кажат специалистите от компанията Gartner.

В свой доклад те споделят, че спадът в продажбите ще спре и пазарът ще се обърне към растеж. През 2020 г. ще бъде регистрирано увеличение на доставките на телефони с 3% и количествено ще бъдат реализирани 1,57 млрд. устройства.

Тенденцията към увеличаване на търсенето на телефони ще се запази и през 2021 г. През следващата година на пазара ще бъдат доставени 1,59 млн. бройки, съобщава gartner.com.

Ако трябва да говорим по региони, то най-голям ръст на доставките на смартфони през настоящата година ще бъде регистриран в Близкия Изток и в Северна Америка – 5,9%. С 5,7% ще се увеличат доставките на мобилни устройства в Тихоокеанския регион.

Ръстът на търсенето на устройства ще бъде тласнат от растящата популярност на 5G смартфоните. Така през тази година ще бъдат реализирани около 221 млн. такива телефона и делът им ще възлезе на 12% от общия обем на пазара.

През 2021 г. количеството на смартфоните, поддържащи 5G, ще стигат вече 489 млн.

 

Коментари