Историческо събитие с днешна дата

10 Ян 2018 | 11:52 325
Историческо събитие с днешна дата

Представиха първия смартфон със скенер на пръстови отпечатъци в екрана

Днес, след дълго чакане, най-накрая ни бе представен първият смартфон със скенер на пръстови отпечатъци в екрана. Тази изненада идва от компанията Vivo. Става дума за дактилоскопичен модул Clear ID FS9500 от компанията Synaptics, който бе анонсиран още в края на 2017 г., след което веднага стана ясно, че в рамките на изложението CES ще бъдем запознат и с първия телефон, в който ще бъде приложен.

Компанията Vivo не се впусна в уточняване на конкретното име на своя нов смартфон. Тя се ограничи едва с демонстрацията му в рамките на изложението, а също така публикува неголямо прессъобщение, посветено на историческото събитие.

Журналистите изясниха, че сензорът на Synaptics се справя с разпознаването за 0,7 секунди, докато най-добрите дактилоскопични модели правят това значително по-бързо – за 0,2 секунди. Макар това да не е от кой знае какво значение, в практиката разликата ще се усети.

За да изпълнява скенерът в екрана на смартфона на Vivo своята задача, е необходимо да поставите пръста си в определена зона, като е задължително да приложите известно усилие, тъй като обикновено докосване не е достатъчно.

Компанията-производител твърди, че на изложението CES 2018 е показала готов за масова продажба смартфон, а не прототип. Въпреки това тя отказва да назове конкретно название и дата на поява в магазините.

При всички положения вече знаем едно – през 2018 г. на пазара ще се появят доста смартфони с вграден в дисплея скенер на пръстови отпечатъчи. Всички тези мобилни устройства ще бъдат снабдени с AMOLED-екран. Това е обусловена от факта, че скенерът Clear ID FS9500 от Synaptics може да работи само в органични OLED-дисплеи. Това ще накара всички производители по-активно да се откажат от обичайните IPS-матрици в полза на AMOLED-панелите.

Коментари