Откриха аномалия в мозъка на почитателите на покемони

08 Май 2019 | 07:00 325
Откриха аномалия в мозъка на почитателите на покемони

Определена зона реагира на персонажите

Изследователи от университета Станфорд откриха в мозъка на човека специална зона, която се активира от вида на персонажите покемони.

По време на изследване с доброволци при възрастните, които в детските си години са се увличали по покемоните и са играли с тях, е установена зона в отговарящата за зрението тилна област на мозъка, която активно реагира на изображенията на различни покемони.

Ръководителят на проекта Джес Гомес имал за цел да покаже на света отговора на въпроса: Защо в мозъка на човека има зони, които реагират на думи и лица, но няма такива, които да реагират по същия начин на автомобили например? Друг любопитен въпрос, който вълнувал Гомес, бил: Защо те са на едно и също място при всички?

Първоначалните опити с маймуни показали, че за формирането на специалните зони в мозъка се изисква въздействие в най-ранна възраст.

Гомес си спомнил как като 6-годишен се е увличал по игрите Pokémon Red и Blue на Game Boy. Решава, че подобни увлечения отговарят на условията за създаването на специална зона в мозъка. Теорията му се потвърдила.

Уникалността на покемоните се изразява в това, че те са стотици. Феновете трябва да знаят всичко за тях, за да ги откриват успешно в играта. Впоследствие играта възнаграждава феновете за това, че умеят да откриват различията в сходни персонажи, пояснява ученият.

Ако за това нямаше отделна зона, потребителите нямаше да се справят със задачата, допълва той.

 

Коментари