Много детски приложения в Google Play се оказаха шпионски

01 Ян 2019 | 08:00 1198
Много детски приложения в Google Play се оказаха шпионски

Дори принуждават децата да купуват чрез образи на любими герои

Google не отделя достатъчно внимание на осигуряването на безопасността на децата, използващи Google Play. По думите на група потребителите, обърнали се с жалба до Федералната търговска комисия на САЩ, разработчиците на някои игри и приложения използват забранени механизми за контрол над непълнолетните потребители. Те по груб  начин нарушавали закона за неприкосновеността на частния живот на децата и по този начин ги поставяли в сериозна опасност.

В дадения случай става дума за приложения и игри, публикувани в семейния раздел в Google Play. В съответствие с правилата на Google съдържанието, което попада там, трябва да съответства на няколко задължителни правила. Например да предоставя пълен спектър от данни, които приложенията събират за потребителя. Така родителите могат да контролират информацията, която се добива за децата им от страна на разработчиците. Те дори могат да я ограничат.

Незаконно събиране на данни

Както се съобщава, много приложения нарушават този принцип, предавайки данни за непълнолетни потребители на трети лица. В това число става дума за сведения като местоположение, а също така и лични данни.

Според изчисленията на експерти става дума за над 70% от приложенията и игрите в семейния раздел.

Друг фактор, оказваш негативно въздействие върху децата, е демонстрацията на специфична реклама, която ги тласка към покупка. Например на непълнолетните се показват плачещи популярни герои от филмчета, а причината за плача им е, че децата не са направили съответните покупки.

Според специалисти това е абсолютно недопустимо психологическо въздействие върху децата.

 

Коментари