Не само Вие гледате умните телевизори

12 Февр 2018 | 17:01 481
Не само Вие гледате умните телевизори

Те също гледат Вас!

Милиони умни телевизори в хола на всеки човек може да се превърнат приятен дом на хакери. Те могат да сменят канала, да увеличават и намаляват звука, да сменят канала и дори да следят кога сте у дома и кога не сте. НПО е тествала някои от телевизорите на най-популярните марки. Резултатите са малко притеснителни, защото доста от популярните производители са склонни да предоставят достъп на трети лица. Открит пробив в системата може да бъде забелязан в някои телевизори на Samsung, TCL и платформи на Roku, които включват Philips, RCA, Hisense, Hitachi, Insigniа и Sharp. Тестовете на независими софтуерни инженери показва, че големите фирми следят всяка минута от употребата на устройството и всичко това чрез така наречената технология ACR или "Automated Content Recognition". Освен положителната екстра като предлагането на нови телевизионни предавания и сериали, семействата стават и много точна причина за облъчване с реклами. Трупаната безплатна информация може да послужи и за изграждането на потребителски профил и както най-често се случва. 
"От години, потребителите предлагат личната си информация, използвайки умни телефони. Не вярвам, че някой подозира, че телевизорът наистина ни следи.", заявява Джъстин Брокман, директор на отдел лична информация и технология на "Потребителски съюз".


"Нашите умни телевизори предлагат изключително много екстри, които винаги са защитени с най-добрите методи, които компанията има. Преди да поискаме личните данни на потребителя, ние питаме дали желае да участва с предоставянето на подобна информация. Предоставените лични данни винаги остават във фирмата и се отнасяме с уважение към тяхното участие.", заявява официален говорител на Samsung пред NCB News. 
Личната информация на един потребител се превърна в ценност, по-скъпа и от злато. Именно по тази причина препоръчваме на всеки човек да чете много внимателно условията и да внимава какво наистина прави с умните си устройства. Не случайно мнозина забелязват как телефонът му "по слух" се ориентира от какво имате нужда, не случайно след това "случайните" реклами наистина се озовават на вашия екран - малък или голям. 

Коментари