Батериите растат, автономността – не. Защо?

14 Юли 2019 | 09:00 1425
Батериите растат, автономността – не. Защо?

© pixabay.com

Устройствата ни същевременно стават все по-енергоемки

Задачите, които изпълняват нашите смартфони, стават все по-сложни. Все по-висока става резолюцията на екраните, все по-красиви – игрите и интерфейсите. Същевременно все по-качествени стават снимките и видеозаписите, които създаваме с помощта на камерите на своите устройства.

Всички те черпят повече енергия. А автономността на нашите смартфони не се променя. Защо? Расте ли капацитетът на батериите от година на година? Стават ли процесорите по-енергоефективни?

Еднозначно може да се каже, че съвременните дисплеи и процесори са станали по-енергоефективни. Достатъчно ли е това, за да се отговори на нарасналите потребности на устройствата, за да се запази предишното ниво на автономна работа, без да се увеличи капацитетът на батерията? Статистиката сочи, че не е.

В момента средният капацитет на батерията на флагмански смартфон е 3400 мАч. Расте и капацитетът на батериите. Колегите от Android Authority представиха графика, от която става ясна промяната на средния капацитет на батериите на флагманите от 2013 година до днес. На графиката се вижда как капацитетът върви нагоре, но не достатъчно стремително.

През 2015 г. средният капацитет е бил 3000 мАч. До 2019 г. той е нараснал с 400 мАч. По-активно капацитетът на батериите расте при смартфоните на Huawei. Той не се променя при моделите на OnePlus и едва-едва има развитие при Sony.

Вероятно тази тенденция ще се запази и в бъдеще. За да има промяна, трябва да се използват нови технологии в сферата на батериите.

 

Коментари
User
deaf 07 - 09 - 2019 10:09

Учените не могат да изобретят по-мощна и по-малка батерия за смартфон,а са тръгнали да строят електромобили?!