Внимавайте с тракерите, ако страдате от безсъница

23 Юни 2019 | 08:15 1070
Внимавайте с тракерите, ако страдате от безсъница

© pixabay.com

Ново изследване ни подсказва как да боравим с устройствата

Учени от Университета Раша в Чикаго установиха, че фитнес гривните с функция за мониторинг на съня или приложения с такива функции може да влошат качеството на съня и дори да провокират безсъница.

Тракерът за сън може да определи доколко качествен е сънят на потребителя. Той обаче може и да усложни ситуацията. Учените от Чикаго в разговор с журналисти от The New York Times предупредиха, че приложенията могат да влошат безсъницата, ако дават неточни данни. Например в едно изследване грешните данни са довели до това, че хората са прекарвали прекалено много време в леглото, за да подобрят статистиката за качеството на съня си.

Това не означава, че устройствата са ненадеждни, казва The New York Times.

Производителите на фитнес гривни и тракери твърдят, че само незначително количество от потребителите имат сериозни проблеми със съня. При останалите потребители може да се определят честотата на сърдечните съкращения и подвижността на тялото в различните стадии на съня.

Не всички устройства обаче са точни. Съвпаденията между данните на тракери и медицинско оборудване са 70%. Без регулиране и стандарти резултатите може да варират от едно устройство до друго.

Съветът ни – избирайте качествени фитнес тракери.

 

Коментари