Смарт устройствата, които най-често се взломяват

29 Юни 2019 | 08:25 524
Смарт устройствата, които най-често се взломяват

© pixabay.com

Хакерите добре се ориентират какво точно да атакуват

Камерите за безопасност, който са свързани с интернет, представляват почти половината от смарт устройствата, които най-често се взломяват от хакери. При това дори най-уязвимите устройствата продължават да се продават, въпреки многобройните недостатъци в системите им за безопасност.

Изследване, проведено от компанията SAM Seamless Network, показа, че камерите за безопасност възлизат на 47% от устройствата Интернет на нещата, които най-често се взломяват. По техни данни средно в американски доми има 17 смарт продукта, докато в европейските домове към интернет са свързани около 14 устройства. Спектърът от устройства варира от компютри и смартфони до смарт телевизори и кухненски уреди.

Много от атаките могат да заобиколят мерките за безопасност на евтини модели IP-камери, нескъпите устройства работят по сходни схеми, което означава, че уязвимостта им е много голяма.

Така най-сериозните атаки са насочени именно към IP камери. Съветът на експертите е хората да не проявяват скъперничество, а да инвестират в по-защитени модели камери, които може да гарантират по-високо ниво на безопасност.

Следващите устройства в класацията са смарт концентраторите и  мрежовите устройства за съхранение на данни, твърди изследването. Техният дял съответно е 15% и 12%. Принтерите, смарт телевизорите и IP телефоните.

Може да вярвате, че никой не иска да има достъп до смарт телевизора ви, но когато той е свързан с компютъра, на който се намират вашите данни и вашите потребителски имена и пароли, той се превръща в идеалната цел, казва Сивън Раушер, съучредител и генерален директор на SAM Seamless Network.

 

Коментари